Program 10/2024

PROGRAM PODTATRANSKÉHO MÚZEA V POPRADE
NA MESIAC OKTÓBER 2024

Podtatranské múzeum v Poprade, Vajanského 72/4, 058 01 Poprad
Kontakty: tel. č.: +421 52 7721 924, e-mail: sekretariat@muzeumpp.sk, pozvanka@muzeumpp.sk www.muzeumpp.sk
https://facebook.com/podtatranskemuzeum
https://instagram/podtatranskemuzeum
Otváracie hodiny:
utorok – nedeľa 9:00 hod. – 12:00 hod, 13:00 – 16 :00 hod. (12:00 – 13:00 technická prestávka), pondelok: ZATVORENÉ.

V Ý S T A V Y
• SLOVENSKO V OBRAZOCH
1. október – 3. november 2024/ 9:00 hod – 12:00 hod., 13:00 hod. – 16:00 hod.
Výstava Slovensko v obrazoch prezentuje historické fotografie a pohľadnice z archívnych fondov a zbierok slovenských štátnych archívov, ponúkajúce jedinečný pohľad do minulosti našich miest, regiónov a prírodných pamiatok.
Prezentuje výpovednú hodnotu archívnych dokumentov, ponúka pohľad do minulosti a predstavuje výnimočné pohľady na miesta, ktoré sa postupne menili, či udalosti, ktoré sa viac nezopakujú. Výnimočnosť výstavy podčiarkuje skutočnosť, že ide o prezentáciu málo známych, raritných či dosiaľ nepublikovaných dokumentov. Výstava organizovaná v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR - odbor archívov a registratúr a Štátnym archívom v Prešove.
Výstava je sprístupnená v expozičných priestoroch Podtatranského múzea v Poprade na Vajanského 72/4, 058 01 Poprad.
Vernisáž sa uskutoční v utorok 1. októbra 2024 o 13:00 hod. v priestoroch múzea na Vajanského 72/4 Poprad. Vstup na vernisáž voľný.

P O D U J A T I A
• SLOVENSKO V OBRAZOCH – vernisáž výstavy
1. október 2024/ utorok/ 13:00 hod.
Vernisáž výstavy „Slovensko v obrazoch“, ktorá prezentuje historické fotografie a pohľadnice z archívnych fondov a zbierok slovenských štátnych archívov, ponúkajúce jedinečný pohľad do minulosti našich miest, regiónov a prírodných pamiatok.
Vernisáž výstavy sa uskutoční v expozičných priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4, 058 01 Poprad.
Vstup voľný.

• PRÍBEH FARBIARA ELEMÍRA - 250 ROKOV FARBIARSKEJ DIELNE V HRANOVNICI
16. október 2024/ streda /16:30 hod.
Modrotlač - odkiaľ prišla a ako sa udomácnila pod Tatrami? Ako sa remeselná technika na výrobu látky pre roľníkov stala svetovým dedičstvom UNESCO? Dozvieme sa počas podujatia pri príležitosti 250. výročia založenia farbiarskej dielne v Hranovnici a 50. výročia ukončenia jej činnosti. Farbiarska dielňa v Hranovnici bola jednou z najdlhšie fungujúcich dielní na Slovensku.
Súčasťou podujatia bude prednáška Mgr. Adama Benka – etnológa a modrotlačiara, ukážky historických predmetov využívaných pri technike modrotlače či spomienky na posledného hranovnického modrotlačiara – Elemíra Montška, ktorého smrťou zanikla aj dielňa v Hranovnici.
Podujatie sa uskutoční v prednáškových priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4, 058 01 Poprad.
Vstupné dobrovoľné.
Zmena programu vyhradená.

• PRÍBEH FARBIARA ELEMÍRA: MODRÁ KRÁSA UKRYTÁ V HISTÓRII workshop určený pre vopred
objednané školské kolektívy
22. – 24. október 2024/ utorok - štvrtok /9:00 hod. – 13:00 hod.
Workshop určený pre vopred objednané školské kolektívy.
Tvorivé dielne pri príležitosti 250. výročia založenia farbiarskej dielne v Hranovnici a 50. výročia ukončenia jej činnosti.
Modrotlač - odkiaľ prišla a ako sa udomácnila pod Tatrami? Ako sa remeselná technika na výrobu látky pre roľníkov stala svetovým dedičstvom UNESCO?
Naučíme sa všetko o modrotlači a vyrobíme si aj vlastný výrobok inšpirovaný touto vzácnou technológiou.
Tvorivé dielne sa konajú v priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4 Poprad.
Pre vstup je potrebné sa vopred objednať na t. č. 052/7721 924.
Vstupné: 3 €/žiak, pedagogický sprievod zdarma.
Zmena programu vyhradená.

• CESTOVATEĽSKÝ OBČASNÍK – Jordánsko
24. október 2024/ štvrtok/ 16:00 hod.
Rubrika „Cestovateľský občasník“ predstavuje rôzne zaujímavé krajiny a tiež ich obyvateľov, ale aj cestovateľov a dobrodruhov. Do horúceho Jordánska sa prenesieme v spoločnosti Magdalény Michlíkovej.
Podujatie sa uskutoční v prednáškových priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4, 058 01 Poprad.
Vstupné dobrovoľné.
Zmena programu vyhradená.

S T Á L E E X P O Z Í C I E
• Knieža z Popradu a jeho hrobka
Stála expozícia prezentuje návštevníkovi hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia po Kr. V hĺbke 5 m sa v roku 2005 v Poprade-Matejovciach našla zachovaná zastrešená drevená zrubová stavba s dreveným sarkofágom, spolu s vnútorným zariadením, koženými a textilnými zvyškami odevu zomrelého. Expozícia poskytuje informácie o spôsobe života a dobe kniežaťa z Popradu, ktorého hrobka je jediným archeologickým nálezom svojho druhu v Európe.
Vstup po skupinách, každú celú hodinu.
Objednávanie kolektívov na info.poprad@muzeumpp.sk

• Poprad a okolie v zrkadle vekov
Expozícia svojím obsahom, štruktúrou, členením poskytuje návštevníkovi podstatné informácie o spoločenskom, politickom, hospodárskom, duchovnom, kultúrnom živote a prírodnom prostredí mesta Poprad a okolia od praveku až po súčasnosť. Svojím obsahom, prezentovanými predmetmi korešponduje s tematickým zložením zbierkového fondu Podtatranského múzea v Poprade.
Vstupné:
- kombinovaná vstupenka (celé múzeum): 8,00 €/dospelí; 5,00 €/deti, študenti, ŤZP; deti do 6 rokov bezplatne, 20 €/rodinná vstupenka, 3 €/ školské skupiny
- vstup do expozície „Knieža z Popradu a jeho hrobka“: 6 €/dospelí, 3 €/ deti, študenti, ŤZP; deti do šesť rokov bezplatne, 15 €/ rodinná vstupenka, 2 €/ školské skupiny
- vstup do expozície „Poprad a okolie v zrkadle vekov“: 4 € /dospelí, 2 €/ deti, študenti, ŤZP; deti do šesť rokov bezplatne, 10 €/ rodinná vstupenka, 2 €/ školské skupiny

Tešíme sa na Vašu návštevu!
Zmena program u vyhradená.


Galéria k podujatiu