Program 09/2024

PROGRAM PODTATRANSKÉHO MÚZEA V POPRADE
NA MESIAC SEPTEMBER 2024

Podtatranské múzeum v Poprade, Vajanského 72/4, 058 01 Poprad
Kontakty: tel. č.: +421 52 7721 924, e-mail: sekretariat@muzeumpp.sk, pozvanka@muzeumpp.sk
www.muzeumpp.sk
https://facebook.com/podtatranskemuzeum
https://instagram/podtatranskemuzeum
Otváracie hodiny:
utorok – nedeľa 9:00 hod. – 12:00 hod, 13:00 - 17:00 hod. (12:00 – 13:00 technická prestávka), pondelok: ZATVORENÉ.

V Ý S T A V Y

• UMENIE VO SVETE NUMIZMATIKY
17. júl 2024 – 22. september 2024/ 9:00 hod – 12:00 hod., 13:00 hod. – 17:00 hod.
Výstava sprístupňuje numizmatický a numizmatike príbuzný materiál z numizmatického fondu Podtatranského múzea v Poprade a zo zbierok členov Slovenskej numizmatickej spoločnosti pri SAV - pobočky SVIT-TATRY. Prezentuje ukážku mincí a platidiel od obdobia antiky, cez denárové, grošové, toliarové obdobie, po korunovú až súčasnú euromenu, vrátane medailí a odznakov z regiónu Spiša. Výstava je sprístupnená v expozičných priestoroch Podtatranského múzea v Poprade na Vajanského 72/4, 058 01 Poprad.
Zmena programu vyhradená.

• VÝSTAVA ŽIVÝCH HÚB
27. – 28. september 2024/ 9:00 hod – 12:00 hod., 13:00 hod. – 17:00 hod.
Podtatranské múzeum v Poprade v spolupráci s Podtatranským mykologickým klubom Vás pozývajú na výstavu čerstvých húb nazbieraných v Podtatranskej kotline a v podhorí Vysokých Tatier.
Súčasťou výstavy bude mykologická poradňa pod odbornou garanciou Podtatranského mykologického klubu.
Dátum konania výstavy sa môže zmeniť v závislosti od priaznivosti podmienok pre rast húb. Pre aktuálne informácie sledujte www.muzeumpp.sk.
Výstava bude sprístupnená v priestoroch Podtatranského múzea v Poprade na Vajanského 72/4, 058 01 Poprad
Zmena programu vyhradená.

P O D U J A T I A

• V ČIPKÁCH, PERLÁCH A ZLATE – historický módny galavečer
7. september 2024/ sobota/ 16:00 hod.
„V čipkách, perlách a zlate" je autorský program spoločnosti Fringia o. z., ktorý predstaví osudy desiatich výnimočných žien našej renesancie formou fashion show.
V programe vystúpi 10 významných žien našej renesancie (obdobia 16 – 17/18. stor.) napríklad: Alžbeta Báthory, Alžbeta Czoborová, Anna Rosina Listhiusová, Žofia Bosniaková, Mária Séči, Uršula Esterházy alebo Julianna Géczy Korponay.
Dámy sú predstavené také, aké naozaj boli - výnimočné, kontroverzné, možno aj nepochopené, obdivované či desivé... svojím spôsobom to boli ikony svojej doby a v súčasnosti by iste plnili stránky bulvárnych časopisov a spoločenských rubrík.
Počas módneho historického galavečera vystúpia členovia spoločnosti Fringia o.z., ktorá sa zaoberá rekonštrukciou a prezentovaním stredoeurópskeho bojového umenia, dobovým a historickým tancom neskorého stredoveku, renesancie a baroka a tak ponúka komplexný pohľad na život strednej a vyššej šľachty na našom území.
Podujatie sa uskutoční v sobotu 7. septembra 2024 o 16:00 v priestoroch Podtatranského múzea v Poprade.
Počet miest je limitovaný.
Vstupné: 25 €. Predaj vstupeniek spustený od 27.8. 2024.
Zmena programu vyhradená.
Podujatie sa uskutočňuje pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

• CESTOVATEĽSKÝ OBČASNÍK – FAREBNÉ PERU
12. september 2024/ štvrtok/ 16:00 hod. – 17:30 hod.
Cestovanie po svete je vraj najlepšie v trojici... Prečo? Dozviete sa v rubrike „Cestovateľský občasník“, ktorá predstavuje rôzne zaujímavé krajiny a tiež ich obyvateľov, ale aj cestovateľov a dobrodruhov. V prvom jesennom príspevku sa prenesieme do farebného Peru, ktoré nám priblíži zanietená turistka, amatérska fotografka, programátorka a matematička Mária Maceková.
Peru je mimoriadne pestrá krajina známa hlavne vďaka "stratenému mestu" Machu Picchu, no ponúka toho oveľa viac - zaujímavé pobrežie, púšť, pralesy, najvyššie položené jazero a mnoho ďalšieho. Návštevníci sa dozvedia, ako môže vyzerať netradičná svadobná cesta, prečo je lepšie cestovať v trojici, a čo sa dá stihnúť za necelé tri týždne v tomto pre nás vzdialenom kúte sveta.
Podujatie sa koná v prednáškových priestoroch Podtatranského múzea v Poprade na Vajanského 72/4, 058 01 Poprad.
Vstupné dobrovoľné.
Zmena programu vyhradená.
Tešíme sa na Vašu návštevu!

• UMENIE V DETSKOM SVETE NUMIZMATIKY – workshop pre deti
17. – 19. september 2024/ utorok - štvrtok /9:00 hod. – 13:00 hod.
Workshop pre deti ako sprievodné podujatie výstavy „Umenie vo svete numizmatiky“, určený pre vopred objednané školské kolektívy základných i stredných škôl. Ponoríme sa do sveta numizmatiky, naučíme sa čo je averz a čo reverz, či môže byť numizmatika umením a čím sa vlastne numizmatik zaoberá. Každé dieťa si vyrobí a domov odnesie vlastnú mincu na prívesku.
Podujatie sa koná v spolupráci s OZ Strážcovia pravých pokladov storočí, v priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4 Poprad.
Trvanie workshopu: 1 vyučovacia hodina/45 minút, vstup každú celú hodinu.
Vstupné: 3 €/žiak, pedagogický sprievod zdarma.
Pre vstup je potrebné sa vopred objednať na t. č. 052/7721 924.
Podujatie sa uskutočňuje pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

• NUMIZMATICKÉ A NUMIZMATIKE PRÍBUZNÉ ARTEFAKTY V ZBIERKACH SLOVENSKÝCH MÚZEÍ
21. september 2024/ sobota /9:30 hod. – 14:00 hod.
Numizmatická konferencia sa koná pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského a organizuje ju Slovenská numizmatická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied (SNS pri SAV) v spolupráci s Podtatranským múzeom v Poprade a Archeologickým ústavom SAV, v. v. i. Nitra. Súčasťou konferencie je množstvo zaujímavých odborných prednášok a tiež prezentácia medenej medaile vydanej pri príležitosti 50. výročia založenia SNS pri SAV – pobočky Svit-Tatry, žetón informujúci o konaní konferencie, ako aj príležitostná obálka s pamätným listom a poštovou pečiatkou s emblémom numizmatickej pobočky. Cieľom konferencie je vzájomná informovanosť a sprístupnenie múzejných zbierkových fondov z oblasti numizmatiky a menej poznaných artefaktov z príbuzných pomocných historických vied (faleristika, historická metrológia, účelové známky, plomby atď.), uložených vo fondoch slovenských múzeí.
Súčasťou podujatia je výstava „Umenie vo svete numizmatiky“ vo výstavných priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, ktorá oboznámi účastníkov i návštevníkov so zbierkovými numizmatickými predmetmi tohto múzea.
Konferencia sa uskutočňuje pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva, v prednáškových a expozičných priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4 Poprad.
Viac informácií na www.numizmatici.sk
Zmena programu vyhradená.

• LEGENDARIUM 2024 – DOBRODRUŽNÁ VÝPRAVA
14. júl 2024 – 8. september 2024
Kampaň Legendarium pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Hlavnou myšlienkou kampane je podpora cestovného ruchu v Prešovskom kraji, propagácia tých najkrajších unikátnych miest, ktoré na severovýchode máme a v neposlednom rade motivácia pre rodiny s deťmi objavovať krásy kraja a užiť si množstvo zážitkov. DOBRODRUŽNÁ VÝPRAVA sa začína!
Vydaj sa s nami na dobrodružné spoznávanie Prešovského kraja, kde ťa najkrajšími miestami prevedie 17 legendárnych hrdinov. Čakajú ťa výlety plné zábavy a spoznávania!
Zbieraj SÚŤAŽNÉ NÁLEPKY v prírode a PEČIATKY v zariadeniach po celom Prešovskom kraji. Získať môžeš vecné odmeny v 3 hraniciach a na záver leta súťažíš o hodnotné ceny vo veľkom ŽREBOVANÍ. Viac informácií na https://legendarium.info.

S T Á L E E X P O Z Í C I E
• Knieža z Popradu a jeho hrobka
Stála expozícia prezentuje návštevníkovi hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia po Kr. V hĺbke 5 m sa v roku 2005 v Poprade-Matejovciach našla zachovaná zastrešená drevená zrubová stavba s dreveným sarkofágom, spolu s vnútorným zariadením, koženými a textilnými zvyškami odevu zomrelého. Expozícia poskytuje informácie o spôsobe života a dobe kniežaťa z Popradu, ktorého hrobka je jediným archeologickým nálezom svojho druhu v Európe.
Vstup po skupinách, každú celú hodinu.
Objednávanie kolektívov na info.poprad@muzeumpp.sk

• Poprad a okolie v zrkadle vekov
Expozícia svojím obsahom, štruktúrou, členením poskytuje návštevníkovi podstatné informácie o spoločenskom, politickom, hospodárskom, duchovnom, kultúrnom živote a prírodnom prostredí mesta Poprad a okolia od praveku až po súčasnosť. Svojím obsahom, prezentovanými predmetmi korešponduje s tematickým zložením zbierkového fondu Podtatranského múzea v Poprade.
Vstupné:
- kombinovaná vstupenka (celé múzeum): 8,00 €/dospelí; 5,00 €/deti, študenti, ŤZP; deti do 6 rokov bezplatne, 20 €/rodinná vstupenka, 3 €/ školské skupiny
- vstup do expozície „Knieža z Popradu a jeho hrobka“: 6 €/dospelí, 3 €/ deti, študenti, ŤZP; deti do šesť rokov bezplatne, 15 €/ rodinná vstupenka, 2 €/ školské skupiny
- vstup do expozície „Poprad a okolie v zrkadle vekov“: 4 € /dospelí, 2 €/ deti, študenti, ŤZP; deti do šesť rokov bezplatne, 10 €/ rodinná vstupenka, 2 €/ školské skupiny

Tešíme sa na Vašu návštevu!
Zmena program u vyhradená.


Galéria k podujatiu