Program 05/2024

PROGRAM PODTATRANSKÉHO MÚZEA V POPRADE NA MESIAC MÁJ 2024
Podtatranské múzeum v Poprade, Vajanského 72/4, 058 01 Poprad
Kontakty: tel. č.: +421 52 7721 924, e-mail: sekretariat@muzeumpp.sk
www.muzeumpp.sk
https://facebook.com/podtatranskemuzeum
https://instagram/podtatranskemuzeum
Otváracie hodiny: utorok – nedeľa 9:00 hod. – 12:00 hod, 13:00 - 17:00 hod. (12:00 – 13:00 technická prestávka), pondelok ZATVORENÉ.
Podtatranské múzeum v Poprade – pobočka Spišská Sobota, Sobotské námestie 33, 058 01 Poprad - Spišská Sobota – zatvorené z prevádzkových dôvodov.

S T Á L E E X P O Z Í C I E
• Knieža z Popradu a jeho hrobka
Nová stála expozícia prezentuje návštevníkovi hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia po Kr. V hĺbke 5 m sa v roku 2005 v Poprade-Matejovciach našla zachovaná zastrešená drevená zrubová stavba s dreveným sarkofágom, spolu s vnútorným zariadením, koženými a textilnými zvyškami odevu zomrelého. Expozícia poskytuje informácie o spôsobe života a dobe kniežaťa z Popradu, ktorého hrobka je jediným archeologickým nálezom svojho druhu v Európe. Vstup po skupinách, každú celú hodinu.
Objednávanie kolektívov na info.poprad@muzeumpp.sk

• Poprad a okolie v zrkadle vekov
Expozícia svojím obsahom, štruktúrou, členením poskytuje návštevníkovi podstatné informácie o spoločenskom, politickom, hospodárskom, duchovnom, kultúrnom živote a prírodnom prostredí mesta Poprad a okolia od praveku až po súčasnosť. Svojím obsahom, prezentovanými predmetmi korešponduje s tematickým zložením zbierkového fondu Podtatranského múzea v Poprade.

V Ý S T A V Y
• HAVRANY A ICH PRÍBUZNÍ
19 . marec 2024 – 20. máj 2024/ 9:00 hod – 12:00 hod., 13:00 hod. – 17:00 hod.
Výstava predstavuje krkavcovité vtáky žijúce na území Slovenska, ich život, inteligenciu, miesto v prírode, vzťah s človekom, mýty a legendy, ktoré ich obklopujú. Krkavcovité vtáky patria do radu spevavcov, podobne ako napr. vrabce alebo sýkorky. Sú pomerne veľké, majú silný zobák a väčšinou sú čierno sfarbené. Vtáky tejto čeľade patria k najinteligentnejším vtákom a živočíchom vôbec. Výstava je sprístupnená v expozičných priestoroch Podtatranského múzea v Poprade na Vajanského 72/4, 058 01 Poprad.
Vstupné na výstavu je súčasťou vstupenky do expozícií múzea.
Zmena programu vyhradená.

P O D U J A T I A
• HUBY AKO LIEK
9. 5. 2024/ štvrtok /16:00 hod.
Prednáška spojená s besedou. Huby ako liek predstaví RNDr. Andrej Akurátny, mikrobiológ, biológ, mykológ, podpredseda Podtatranského mykologického klubu Poprad. Prednáška sa uskutoční v prednáškových priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4 o 16:00 hod.
Vstupné dobrovoľné.
Zmena programu vyhradená.

• NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ 2024
18. 5. 2024/ sobota /17:00 hod. – 21:00 hod.
Noc múzeí a galérií je oslavou Medzinárodného dňa múzeí, ktorý sa oslavuje každoročne 18. mája a do podujatí sa zapája viac ako 37 000 múzeí v 158 - krajinách. Téma ročníka 2024 znie: „Múzeá, vzdelávanie a výskum“. Múzeá slúžia ako dynamické vzdelávacie centrá, ktoré podporujú zvedavosť, kreativitu a kritické myslenie. Sú dôležitými priestormi, kde sa vzdelávanie a výskum zbližujú, aby formovali chápanie sveta.
Na návštevníkov Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4 čaká bohatý kultúrny program, prednášky vedcov, ukážky tradičných remesiel, vyhodnotenie súťaže o najautentickejšie havranie hniezdo, tvorivé dielne pre deti či prehliadky expozícií a výstav s rozšíreným lektorským výkladom. K dispozícii bude aj vonkajší areál múzea – remeselnícke dielne a amfiteáter. Zvýhodnené vstupné: 6 € dospelý/ 3 € dieťa od šesť rokov, rodinná vstupenka (2 dospelí a 3 deti do 15 r.) 10 €.

• TÝŽDEŇ DOBROVOĽNÍCTVA
20. – 24. 5. 2024/ pondelok – piatok /10:00 – 16:00 hod.
Podtatranské múzeum v Poprade sa aj tento rok zapája do „Týždňa dobrovoľníctva“. Jeho benefitom je mať dobrý pocit z toho, že pomáhame tam, kde je to naozaj potrebné či možnosť spoznať nové tváre. Podujatie prináša rôznorodé dobrovoľnícke aktivity pre širokú verejnosť na celom Slovensku, tento rok sa bude pracovať pri úpravách interiéru pobočky Podtatranského múzea v Poprade – Spišská Sobota, Sobotské námestie 33.
V prípade záujmu sa dobrovoľníci môžu vopred prihlásiť na t. č. 052/7721 924.

• CESTOVATEĽSKÝ OBČASNÍK - EXOTICKÝ ZANZIBAR
30. 5. 2024/ štvrtok/ 16:00 hod.
Rubrika „Cestovateľský občasník“ predstavuje rôzne zaujímavé krajiny a ich obyvateľov, ale aj cestovateľov a dobrodruhov.
Pozývame vás na návštevu exotického Zanzibaru, ostrova, ktorý so svojím tyrkysovým morom a bielymi plážami patrí k najvyhľadávanejším turistickým rajom. Ostrov voňajúci vanilkou, klinčekmi a škoricou má aj svoju temnú minulosť, kedy bol centrom obchodovania s otrokmi. Navštívime spoločne dažďový prales, malý ostrov kde žijú obrie korytnačky, či historické mesto Stone Town rodisko Freddieho Mercuryho. Na Zanzibare sa život riadi jediným heslom HAKUNA MATATA. Tak zahoďte všetky problémy a vitajte na Zanzibare priatelia!
Zanzibarom bude návštevníkov sprevádzať Mgr. Jana Kušniráková, knihovníčka Podtatranského múzea v Poprade a vášnivá cestovateľka.
Prednáška z cyklu „Cestovateľský občasník“ sa uskutoční v prednáškových priestoroch Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4.
Vstupné dobrovoľné.

V Z D E L Á V A C I E P RO G R A M Y P R E Š K O L Y
https://www.muzeumpp.sk/podujatia/ponuka-vzdelavacich-programov-pre-skoly-2023_2024/

Tešíme sa na Vašu návštevu!
Zmena programu vyhradená.


Galéria k podujatiu