Na minútku do múzea - špirálový náramenník z bronzu

Ďalším predmetom, ktorý by sme Vám chceli prezentovať v rámci rubriky „Na minútku do múzea“, je špirálový náramenník z bronzu. Predmet je približne 30 cm dlhý, s priemerom špirály okolo 8 cm a šírkou závitov do 6 mm. Táto bronzová špirála sa skladá z trinástich nerovnomerných závitov, ktoré majú v priereze tvar splošteného trojuholníka, širšia plochá strana sa nachádza z vnútornej strany.
Špirálový náramenník je druhom šperku, ktorý bol nosený - ako názov napovedá- na ramene alebo predlaktí. Či ho ľudia doby bronzovej nosili priamo na tele alebo sa pod ním nachádzalo ešte oblečenie, to nevieme s istotou určiť.
Bronzový náramenník, ktorý sa nachádza v zbierkovom fonde archeológie Podtatranského múzea v Poprade, pochádza z Novej Lesnej a daroval ho vtedy Tatranskému múzeu vo Veľkej Ernest Krompecher v roku 1898. Podľa dostupných informácií bol pri terénnych prácach, pravdepodobne orbe nového poľa, objavený rozsiahly súbor bronzových predmetov. Pravdepodobne išlo o depot bronzových zbraní a šperkov - uložených z dôvodov náboženských alebo počas stavu ohrozenia. Nie je však možné vylúčiť, že išlo o poškodenie veľmi bohatého žiarového hrobu.
Bližšie informácie ohľadom lokalizácie sa k archeológom nedostali, a tak nieje možné zistiť viac o súvislostiach uloženia celého súboru predmetov. Náramenník môžeme datovať do približne do 12. storočia pred Kristom, na rozhranie strednej a mladšej doby bronzovej.
Tento predmet teda tvorí pripomienku toho, že zachrániť a zdokumentovať okolnosti a miesto nálezu je rovnako dôležité ako predmet samotný.


Galéria k článku