Na minútku do múzea - numizmatika

V rámci našej pravidelnej rubriky “Na minútku do múzea” sme sa rozhodli obzrieť do histórie a pripomenúť si prvú návštevu pápeža na Slovensku po novembri 1989 a na medailu z fondu numizmatiky Podtatranského múzea v Poprade, ktorá s touto udalosťou súvisí. Tematicky sa tak dotkneme plánovanej návštevy pápeža v septembri 2021.

V roku 1990 si vo vtedajšej ČSFR všetci len zvykali na novú atmosféru v spoločnosti. Pápež Ján Pavol II. (občianskym menom Karol Józef Wojtyla z Poľska) zavítal na Slovensko 22. apríla 1990 s cieľom uctiť si pamiatku vierozvestcov a patrónov Európy svätého Cyrila a Metoda. Do Bratislavy priletel z Velehradu (okres Uherské Hradište v Čechách). Na letisku vo Vajnoroch odslúžil omšu pred státisícami veriacich a následne odletel z krajiny z letiska v Ivanke pri Dunaji, kde sa s ním rozlúčil vtedajší predseda Federálneho zhromaždenia ČSFR Alexander Dubček. Ján Pavol II. neskôr zavítal už na samostatné Slovensko ešte dvakrát a to 30. júna – 3. júla 1995 a 11. - 14. septembra 2003.

V súvislosti s jeho prvou prelomovou návštevou máme v zbierkovom fonde numizmatiky Podtatranského múzea v Poprade niekoľko predmetov a azda najkrajším je medaila Ioanes Pavlvs II. Bratislava 1990. Do našich zbierok sa dostala ako súčasť kolekcie po zosnulom Ferdinandovi Laukovi zo Svitu, ktorý dlhé roky zastrešoval miestnu Slovenskú numizmatickú spoločnosť pri SAV, pobočka Svit – Tatry. Túto striebornú medailu s váhou 27,4 g a priemerom 40 mm evidujeme pod evidenčným číslom N 018366. Na averze sa nachádza portrét pápeža Jána Pavla II. pozerajúceho doľava a okolo vyobrazenia je kolopis: IONNES PAVLVS II. PONT.[ifex] MAX.[imus]. Na reverze je tematické vyobrazenie Starého mesta v Bratislave s nápisom Bratislava 1990.

Popiska:
evidenčné číslo: N 018366
prírastkové číslo: 2016/1497
popis: Okrúhla, strieborná, obojstranná medaila Ioanes Pavlvs II. Bratislava 1990
averz: Portrét pápeža Jána Pavla II. doľava. Kolopis: IONNES PAVLVS II. PONT. MAX.
vpravo dole značka Novotný
reverz: Vyobrazenie siluety Starého mesta v Bratislave. Hore nápis: BRATISLAVA, dole rok 1990
vpravo dole značka D. Zobek
váha: 27,4 g
priemer: 40 mm, hrúbka: 2 mm
rok vydania: 1990
farba: sivá, strieborná
materiál: Ag, Zn
miesto výroby: Kremnica
autor averz: Štefan Novotný
autor reverz: Drahomir Zobek


Galéria k článku