Akvizícia výtvarných diel Františka Viktora PODOLAYA a jeho propagačný plagát - VYSOKÉ TATRY z r. 1954

Podtatranské múzeum v Poprade má vo svojich zbierkach vyše 700 ks dobových plagátov. V rámci vedeckovýskumnej a prezentačnej činnosti sa rozhodlo pristúpiť k postupnému reštaurovaniu tých, ktoré obsahovo korešpondujú s koncepciou prezentácie stálej expozície múzea, sú vizuálne zaujímavé a bolo by ich vhodné prezentovať verejnosti. Sú však v zlom technickom stave a vyžadujú odborný zásah.
V roku 2023 múzeum podalo žiadosť na Fond na podporu umenia o poskytnutie dotácie na reštaurovanie prvých kusov ilustrovaných plagátov s motívom Vysokých Tatier. Projekt bol podporený a múzeum dotáciu získalo. Tak bola reštaurovaná prvá šestica plagátov, ktorá bola prezentovaná na výstave Zimná sezóna (december 2023 – marec 2024).

Reštaurovaniu a výstave predchádzal výskum, zameraný na identifikáciu autorstva plagátov z tohto výberu, ktoré sa vo väčšine prípadov aj podarilo zistiť. Na základe medializácie výstavy a zvýšeného záujmu verejnosti o plagáty, zvažovalo múzeum pristúpiť k výrobe reprodukcie jedného z vizuálne najatraktívnejších, ktorý bol rovnako prezentovaný na spomínanej výstave.
Plagát je s motívom zasneženej tatranskej krajiny, pláteného turistického plecniaku so známkami s vyobrazením tatranských lokalít, pred ktorým je do snehu zapichnutá lyžiarska palica. V pozadí vyobrazenia sú lyžiari, les a štíty Vysokých Tatier. Bol tiež zistený autor plagátu. Je ním akademický maliar František Viktor Podolay a pochádza z roku 1954. (obr. č. 1)
Z pohľadu autorskoprávnej ochrany, bolo potrebné získať najprv povolenie, súhlas na udelenie licencie na rozmnoženinu diela od nositeľov práv, tzn. dedičov. Bádaním boli zistené informácie k pozostalým i kontakt na pána Paula Viktora Podolaya, syna Františka V. Podolaya, ktorý žije v nemeckom Mníchove.
Tak sa začal príbeh spolupráce Podtatranského múzea s pánom Podolayom. Múzeum takouto formou získalo licenciu - súhlas na použitie rozmnoženiny plagátu, zbierkového predmetu na komerčné a propagačné účely.
Pán Podolay, syn autora plagátu, vlastní aj originálny, ručne vytvorený ilustrovaný návrh, maľbu (obr. č. 2) k tomuto vyobrazeniu (návrh je však s miernou obmenou na známkach s vyobrazeniami tatranských lokalít a pod.) a mnoho ďalších otcových diel.
Po niekoľkomesačnej spolupráci a vzájomnej výmene informácií, nás pán Podolay oslovil s návrhom, ponukou venovať niekoľko kusov diel z pozostalosti otca, do zbierok nášho múzea. Múzeum tak zvažovalo prijať do zbierok buďto dvojicu malieb, alebo dvojicu kresieb, čo bolo značnou dilemou. Na základe darovacej zmluvy, z pôvodne zamýšľaných dvoch diel, sa pán Podolay rozhodol múzeu darovať nakoniec všetky štyri diela – obe kresby aj maľby, čo nás nesmierne potešilo.
Prednedávnom, pri návšteve Slovenska, nás pán Paul Viktor Podolay poctil aj svojou návštevou a diela osobne priviezol. Touto cestou chceme zároveň za dar úprimne poďakovať. Predmety tak budú predmetom akvizície a pribudnú do zbierok fondu umenia.

Darované boli tieto diela:
• Pastier s ovcami - František Viktor Podolay
uhoľ na papieri 31 x 24 cm (značené vpravo dole Fr. V. Podolay), 1926 _obr. č. 3

• Odpočinok na poli - František Viktor Podolay
maľba olejom na plátne, 26 cm x 19 cm, (neznačené, autor František Viktor Podolay), 1944 _obr. č. 4

• Žatva - František Viktor Podolay
pastel na papieri 48 cm x 30 cm, (značené vpravo dole Fr. Podolay), 1954 _obr. č. 5

• Žena s bábätkom na poli - František Viktor Podolay
maľba olejom na plátne, 30 cm x 23 cm, (značené vpravo dole Fr. Podolay), nedatované _obr. č. 6

Dúfame, že naša spolupráca s pánom Podolayom bude aj naďalej pokračovať, radi by sme v budúcnosti pripravili výstavu s prezentáciou diel Františka Viktora Podolaya, predovšetkým jeho originálnych návrhov - malieb plagátov a tiež diel s tematikou Tatier.

V súčasnosti je možné reprodukciu plagátu od Františka Viktora Podolaya z r. 1954 s motívom Vysokých Tatier zakúpiť v pokladni Podtatranského múzea. V tomto roku uplynie sedemdesiat rokov od jeho vzniku.

František Viktor Podolay

1905, Slopná pri Ilave – 1958, Bratislava

František Viktor Podolay bol slovenský akademický maliar a grafik. Do slovenského výtvarného života vstúpil začiatkom 30. rokov. Orientáciou svojej tvorby nadviazal na program zakladateľskej generácie slovenských maliarov, ktorých monumentalizovanie slovenskej krajiny a heroizovanie vidieckeho človeka bolo hlavným krédom. Námety čerpal z celého Slovenska, Bratislavy a kúpeľných miest. Osobitnú kapitolu tvoria diela s námetmi Vysokých Tatier. Samostatnú časť v jeho tvorbe zaujíma užitková grafika.

Paul (Pavol) Viktor Podolay

1946, Bratislava

Pán Paul Viktor Podolay sa narodil na Slovensku, od mladosti však pôsobí v Mníchove. Má nemecké štátne občianstvo a štatút zahraničného Slováka. Je prezidentom Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, bývalý poslanec Bundestagu a diplomat PZ OBSE. Je tiež výskumný pracovník, publicista, podnikateľ a bývalý slovenský automobilový pretekár.


Galéria k článku